duminică, 15 februarie 2015

Roirea naturala

Toti apicultorii stiu ca nu trebuie sa aibe in stupina lor cazuri de roiri naturale si de aceea urmaresc prevenirea lor.
Se stie ca roirile nu pot fi prevazute cu precizie, iar stuparii nu pot beneficia totdeauna de aceste roiuri. Totodata familiile de baza care i-au produs raman slabite si in multe cazuri nu mai pot da nici un randament la culesurile principale. Mai sunt si cazuri cand stuparii nu sunt in stupina cand are loc roirea sau nu pot prinde roiurile si atunci pierderile sunt si mai mari.

Trebuie sa fim prevazatori si sa luam din vreme toate masurile de prevenire a roirii naturale. In acest scop trebuie sa avem la toate familiile matci tinere de 2 - 3 ani si prolifice, sa avem ramele fara defecte, sa existe in cuiburi volumul necesar dezvoltarii familiilor, sa fie o aerisire buna, sa dam mereu de lucru albinelor punand la marginile cuiburilor rame claditoare pentru ceara, sa facem controlul stupilor la intervale de 2 saptamani si in unule cazuri si mai des. E bine sa facem schimb de rame deblocand stupii suprapopulati, mai ales dupa culesuri, si sa punem alte rame cu oua si cu larve ca sa aibe albinele  doici de lucru; de asemenea sa taiem botcile pe care intentioneaza sa le cladeasca. Nu taiem insa pe cele de salvare cand albinele isi schimba singure matca.
Sa luam masuri pentru a avea materialele necesare incat noi sa facem roiri artificiale intrebuintand botcile dezvoltate de la unele familii harnice, superioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu