Pregatirea stupului pentru iarna


apicultura    In timpul iernii, albinele se strang intr- un  un ghem si incep treptat cresterea puietului.Aceasta activitate se intensifica spre inceputul primaverii.
    Iarna e aici, iar anul trecut a fost destul de dura. Pe toata durata acestui anotimp, micii locuitori ai stupilor nostrii au nevoie ca noi sa desfasuram anumite lucrari imediat dupa terminarea culesului. Unii spun ca o hrana indestulata e de ajuns  pentru ca albinele sa treaca cu bine de iarna, dar la fel de importanta este si asigurarea caldurii.
  Toamna numarul de albine scade din cauza imbatranirii acestora si a reducerii depunerii oualor de catre matca. Efortul pe care il depun albinele  in timpul iernii  la transformarea in glucoza si fructoza a zaharului din siropul de zahar folosit la completarea rezervelor, epuizeaza albinele.
   Pentru a avea albine sanatoase, trebuie:
  •    Sa se elimine fagurii patati, vechi, care au larve moarte;
  •     Sa se unifice familiile slabe;
  •    Sa se inlocuiasca cu faguri cu miere de buna calitate fagurii care au mierea de mana,(mierea de mana duce la aparitia diareii la albine); 
  •    Sa se introduca in rezervele de iarna mierea si pastura (polen prelucrat de albine),
  •   Sa se asigure ventilatia prin restrangerea spatiului; 
  •     Sa se faca o impachetare corecta a stupilor ,sa se amplaseze la loc ferit de vant, sa se inlature umiditatea din stup prin ventilatie;
  •     Sa se amplaseza un adapator  in stupina;
  •     Sa se asculte stupii;
  •    Sa se indeparteze albinele moarte.
   Dupa trecerea lunii octombrie temperaturile scad, ele nu mai pot iesi in cautarea hranei, de aceea e necesara o cantitate mare de substante nutritive.Pe durata anotimpului rece minimul de miere necesar unei famillii este de 7- 8 kg. Daca mierea nu e de ajuns, se va suplimenta cu turte si serbet. Ouatul intens al matcilor e influentat de o cantitatea mare de hrana.
   Albinele de iarna sunt cele care participa mai putin la cresterea puietului si la culesul nectarului. Acestea au un corp gras format din alimentatia abundenta din toamna. De aceea pastura trebuie asigurata in cantitati suficiente pentru ca albinele sa nu fie nevoite sa-si epuizeze corpul gras din organism.Daca aceasta nu e destula se trece la turtele de polen dar doar dupa ce zborul de curatire are loc.
    Fagurii de rezerva sunt cei care sunt plini cu miere, in care puietul a mai fost crescut ( in acestia conditiile de crestere a puietului sunt optime pentru ca se pastreaza mai bine caldura), sunt brun- deschis la culoare si bine construiti. Acestia se pastreaza intr-o camera lipsita de umiditate, cu o temperatura constanta.
   Hranirea de completare trebuie sa se faca devreme, cand albinele nu mai ridica siropul, pentru ca cele varstnice, care se ocupa cu asta, sa aiba timp sa prelucreze proviziile. Aceasta se mai poate face si spre sfarsitul iernii, daca aceasta se prelungeste pana in primavara. Daca va intrebati de ce doar cele varstnice se ocupa cu asta, raspunsul e ca astfel sa previna uzura celor tinere care vor ierna.
   Pentru a adauga hrana, stupul se duce intr-o camera incalzita. Fagurele cu miere se pune intr-o parte a ghemului. Pentru administrarea de serbet, zahar candi si turte, nu mai e necesara aducerea stupului intr-o camera calda, se poate face asta pe vatra stupinei. Turtele se aseaza deasupra ramelor si se taie ferestre in punga, penru ca albinele sa poata lua din ea.
   In turete si in serbet se adauga Protofil deoarece acesta are rolul de a stimula dezvoltarea familiilor de albine si de a combate nosemoza (boală contagioasă a aparatului digestiv al albinelor ).
   Crescatorii de albine folosesc pentru a le asculta un furtun, pe care il introduc pe urdinis, sau un stetoscop, ori isi lipesc urechea de stup. Stupul se asculta la 3 sau 4 saptamani. Daca zumzetul albinelor e moderat si uniform, atunci ele ierneaza bine.Daca acesta e slab, inseamna ca sunt infometate, iar daca e puternic inseamna ca ele sufera.
   Trebuie sa se inlature zapada de pe scandurelele de zbor si din urdinis atunci cand aceasta ingheata sau cand se topeste.Pe vatra stupinei se presara frunze uscate sau paie pentru ca albinele sa se poata aseza in timpul zborului de curatire. Ele amortesc daca se aseaza pe zapada sau pe pamantul inghetat si mor.
    Zborurile de curatire le feresc pe albine de diaree si de alte boli. Se curata urdinisul si se indeparteaza chiar capacele stupilor si se bate in peretii lor pentru ca albnele sa iasa.Dar asta se face doar cand afara e o temperatura de peste 12 grade.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu