joi, 22 ianuarie 2015

Cum alegem vatra de stuparit

Fiecare stupina pastorala are o vatra de baza unde familiile de albine ierneaza si stationeaza pana la inceputul infloririi plantelor si a arborilor meliferi.
Aspectul general al unei stupine arata maiestria stuparului, respectul acestuia fata de meseria practicata, pregatirea sa profesionala cat si rentabilitatea stupinei.

 La alegerea vetrei este bine sa tinem seama de locul de amplasare, ideal sa fie loc plan sau foarte putin inclinat care sa nu ingreuneze incarcarea stupilor si nici lucrul in stupina.
Trebuie evitate atat locurile umbrite cat si locurile in camp deschis. Locatia vetrei sa nu fie in apropierea circulatiei publice si sa fie imprejmuita de un gard pentru a preveni accesul animalelor.
Daca vatra este lipsita de o adapostire corespunzatoare se poate recurge la  plantarea perdelelor de protectie cu specii de arbori si arbusti meliferi. Pe langa protectia impotriva viscolului aceasta perdea de arbori ofera si decor deosebit de placut.
Pe locul de amplasare se recomanda intinderea unui strat de zgura, care pe langa faptul ca mentine vatra curata de buruieni permite si lucrul in stupina in conditii optime dupa ploi si topirea zapezilor in sezonul de primavara.
Asezarea stupilor in cadrul stupinei se va face cu urdinisurile spre sud, pe suporturi la o inaltime de aproximativ 30 cm deasupra solului.
Ordinea din stupina, totul adapostit in locuri cu grija alese, in incaperi sau cabane bine amplasate si intretinute dau un aspect frumos si influenteaza pozitiv lucrul in stupina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu